Miten murtaa aaltoja työyhteisöjännitteissä?

27.09.2023

Kesällä katselin Saimaalla aallonmurtajaa. Ulapalla kävi kova aallokko, ja kivistä kasatun, melko vaatimattoman ja arkisen näköisen aallonmurtajan paremmalla puolella oli aivan tyyntä ja rauhaisaa.

Työyhteisön klikkiytyneissä ja jännitteisissä tilanteissa aallot saattavat pauhata kovaa. Ihminen tuo työyhteisössä paikalle itsensä paitsi tässä hetkessä, myös koko henkilöhistoriansa ja aiemmat ryhmäkokemukset. Mukana tulee paljon hyvää ja voimavaratekijöitä, ja myös säröjä ja särkymäkohtia, jotka vaikuttavat tai ns. heräävät eloon tietyissä olosuhteissa. Ryhmäilmiöt alkavat kukoistamaan. Konflikteissa alkuperäiset syyt ovat voineet jopa jo unohtua, ja vastakkain- ja taisteluasemat jatkavat omaa elämäänsä.

Usein jännitteisten tilanteiden rauhoittamisessa keinot ovat yhtä vaatimattomalla tavalla tehokkaita kuin kesäinen aallonmurtaja. Vuorovaikutus on vuoroin vaikuttamista. Vaikkapa näillä voi aloittaa: Tervehtiä ja kääntyä arkisissa tilanteissa toisia kohden silloin, kun tekisi mieli kääntyä pois, väistää ja vältellä. Pyrkiä aidosti kysymään, ja kuuntelemaan ihmisiä, sitä mitä toisilla todella on sanottavana. Vastavuoroisesti sanoittaa asioita, näkemyksiä ja kokemuksia omasta puolestaan, kuitenkaan selittelemättä. Keskustella siis. Pitää omalla kohdalla huolta siitä, että huhujen ja juorujen ketju katkeaa itseen. Kovin turvattomassa tilanteessa tämä voi olla vaativa päätös, sillä ihminen hakee turvaa liittoutumalla mahdollisimman samanmielisten kanssa. Tärkeää on myös kohdistaa katsetta palloon ja fokusta työtehtäviin, joihin on palkattu. Kahviseuransakin saa välillä valita omaa mielenrauhaa parhaiten tukevalla tavalla.

Hyvän kiertoon laittamisessa tykkään vaalia ajatusta "ei vain minulle, eikä sinulle, vaan meille kaikille". Yksilötasolla voi siis jo tehdä paljon työyhteisön hyväksi, mutta aina se ei yksin riitä. Koska kysymys on myös ryhmäilmiöistä, tarvitaan usein asioiden työstämistä tiimeissä, ja jopa koko työyhteisön tasolla. Joskus siinä on ulkopuolinen apukin tarpeen. Puhutaan koinoniasta, kun ryhmä saavuttaa yhteistyötilan, jossa työskennellään yhtenä joukkueena työn tavoitteiden suuntaisesti.